Suriname

In Zuid-Amerika!

Ongerept en gastvrij, Suriname is een land met een enorme culturele diversiteit en één van de weinige bestemmingen in de wereld waar het tropisch regenwoud nog volledig ongerept is. Maak kennis met de twee authentieke culturen van het Surinaams binnenland. Dat van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, bestaande uit vijf stammen, elk met hun eigen traditie en taal. De Trio’s, de Wajana’s en de Akurio’s uit het zuidelijk deel van Suriname, de zogeheten bovenlandse Indianen die een bijna totaal geïsoleerd bestaan leiden. Direct contact met de Akurio’s vond slechts plaats ongeveer 60 jaar geleden waarbij zij nog steeds in het stenen tijdperk schenen te leven; en dat van de Marrons, afstammelingen van weggelopen slaven die hun wrede meesters ontvluchtten om een bestaan te vinden in het dichte regenwoud van Suriname. De zes bestaande Marronstammen die hier leven vertonen unieke verschillen in taal en cultuur. Er worden zelfs nog steeds talen gesproken die afgeleid zijn van de Yoruba’s en Bantoes van West Afrika.

Een Tropisch Paradijs

Suriname staat bekend om haar langdurige toewijding aan natuurbehoud en meer dan 80% van het regenwoud in Suriname is nog steeds ongerept. De Regering van Suriname heeft in samenwerking met Conservation International, het Centraal Suriname Natuurreservaat ontwikkelt. Dit natuurreservaat beslaat meer dan 1,6 miljoen hectaren aan primair tropisch regenbos in het Boven Coppename gebied, gelegen in West-Centraal Suriname. Het reservaat vormt een doorgang die de drie bestaande, beschermde gebieden met elkaar verbindt, te weten: Raleighvallen, Tafelberg en het Eilerts de Haan Gebergte.

Erkenning door UNESCO

Het binnenland van Suriname biedt een indrukwekkende natuur waarbij hoogreikende bomen, breedstromende rivieren, imposante stroomversnellingen en betoverende geluiden bij nacht, allemaal deel uitmaken van het uniek regenwoud. Maar Suriname is ook bekend om haar unieke binnenstad Paramaribo, de hoofdstad, door velen vergeleken met een waar museum. Historische gebouwen brengen u terug naar de Nederlandse, Engelse, Franse, Spaanse en Portugese koloniale tijden van vele jaren geleden. Suriname wordt niet alleen bevolkt door de Indianen en Marrons maar ook door Hindoestanen, Javanen, Creolen, Chinezen, Europeanen en andere kleine etnische bevolkingsgroepen. Een mengelmoes van culturen welke vooral tot uitdrukking komt in het dagelijks leven in Suriname: een moskee pal naast een Joodse synagoge, nasie goreng of rotie, typisch Creools Kaseko muziek of de Chinese drakendans … dit alles maakt Suriname zo uniek. De binnenstad van Suriname en het Centraal Suriname Natuurreservaat zijn beiden geplaatst op de “Wereld Erfgoedlijst” van UNESCO.

Paramaribo

In de hoofdstad Paramaribo treft men een exotische miniatuurwereld aan, bestaande uit diverse bevolkingsgroepen en culturen. Het bruisend stadsleven, de straten omgeven aan weerskanten met bomen en gebouwen opgetrokken in
17 eeuwse Nederlandse stijl, afgewisseld met moderne hotels en kantoorgebouwen. Paramaribo biedt een unieke architectuur, diverse culturen en godsdiensten en is één van de weinige plekken op de wereld waar Islamitische moskees, Hindoestaanse tempels, Joodse synagogen en Christelijke kerken vredig naast elkaar bestaan.

Winkelen

In de drukbezochte Centrale Markt wordt u omgeven door een aroma van tropisch fruit en exotische kruiden. U kunt naar willekeur genieten en een keuze maken bij één van de vele verkoopstandjes waar felgekleurde, oosterse batik- en zijdestoffen verkocht worden alsook met de hand vervaardigde gouden sieraden, houtsnijwerken, vers fruit en groenten.

Surinaamse Keuken

De Surinaamse keuken is heerlijk en divers en bestaat uit verschillende gerechten die de rijke invloeden van de Afrikaanse, Javaanse, Hindoestaanse, Creoolse en Nederlandse keuken tonen. De vele verschillende restaurants en eethuizen bieden u elke dag van de week een scala van heerlijke gerechten.

Onze Cultuur

De Surinaamse cultuur is uniek ten opzichte van de overige culturen in Zuid Amerika en het Caribisch gebied. Naast de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, kent Suriname de volgende bevolkingsgroepen: Marrons, Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Nederlanders en een aantal kleinere groepen van Europese afkomst. Eén van de oudste Joodse gemeenschappen van het Amerikaans continent is ook hier te vinden.

Marrons

De Marrons zijn de directe afstammelingen van Afrikanen die tijdens de 17e eeuw uit voornamelijk West Afrika naar Suriname werden gebracht om er te werken als slaven. Nu leven nog vele van deze Marrons in dorpen langs de rivieren in het binnenland, enkele mijlen zuid van de Atlantische Oceaan, richting de grens met Brazilië, aan de voet van het Amazone regenwoud alsook richting het oostelijk deel van dit land, dichtbij de grens met Frans Guyana.
Er zijn zes bestaande groepen van Marrons met elk hun eigen dorpshoofd of “Granman” (Opperhoofd). Zij heten de Ndjuka (ook wel genaamd Aucaners), de Saramaccaners, de Paramaccaners, de Matawai, de Aluku of Boni en de Kwinti. Elk van deze stammen is in staat geweest hun eigen authentieke Afrikaanse cultuur te behouden, evenals hun eigen taal. Hoewel de juiste datum van de aankomst van de eerste slaven uit West Afrika naar Suriname niet bekend is, wordt over het algemeen aangenomen dat zij hier naartoe zijn gebracht in het begin van de 16e eeuw. Wat voor de toerist die het binnenland van Suriname wenst te bezoeken zeer uitzonderlijk is, is dat deze marrongemeenschappen nog precies zo leven als hun voorouders dat hebben gedaan, meer dan 400 jaar geleden. Dit authentiek gegeven is dan ook de meest belangrijke attractie.

Indianen van Suriname

Tot en met de 15e eeuw waren de Caraïben, de Arowakken en de Warao indianen de enige inwoners van Suriname. Een andere indianenstam, de Surinen geheten, kwam veel eerder voor in Suriname maar werden door de Caraïben verdreven. Door velen wordt beweerd dat de naam Suriname een afgeleide is van de naam van deze indianenstam. Heden ten dage komen de Warao indianen alleen nog voor in Guyana en Venezuela. De vijf grootste stammen die in Suriname voorkomen zijn: de Caraïben, de Arowakken, de Trio’s, de Wajana’s en de Akurio’s.

De Indianen in Suriname werden heel lang in twee groepen verdeeld namelijk – de “Benedenlandse Indianen” (indianen die in het kustgebied leven) en de “Bovenlandse Indianen” (indianen die langs het kustgebied en de oevers van de grootste rivieren leven). De indianen aan de kust (de Caraïben en Arowakken) zijn veelal voortdurend in contact met de Westerse samenleving.

De binnenlandse stammen – de Trio’s, Akurio’s en Wajana’s leven in de verstgelegen gebieden, verspreid over geheel Zuid Amerika en slechts in de afgelopen 30 jaar zijn zij regelmatig in contact geweest met de buitenwereld via de daar aanwezige missionarissen.

Feiten over Suriname

Locatie

Gelegen aan de Noordoost kust van Zuid Amerika wordt de Republiek Suriname in het Westen begrensd door Guyana, in het Oosten door Frans Guyana en in het Zuiden door Brazilië. Eén van de minst bevolkte tropische landen in de wereld; ongeveer 95% van de 450.000 inwoners leven in de hoofdstad Paramaribo en in kleine dorpjes langs de kust en rivieroevers.

Amazone Regenwoud

Suriname is ideaal gelegen voor behoud van haar unieke, neotropisch regenwoud. Hoewel Suriname een relatief klein land is, speelt het internationaal een belangrijke rol omdat het land bedekt wordt door één van de hoogste percentages regenwoud over de gehele wereld waarbij meer dan 80% van het totaal landoppervlak bestaat uit regenwoud en het land een vervalpercentage kent van onder 0,1% per jaar. Het regenwoud oppervlak is negen maal groter dan dat van Costa Rica en beslaat het meest tropisch regenwoud wereldwijd, met uitzondering van vier Afrikaanse landen.

Flora & Fauna

Exotische flora & fauna zijn overvloedig aanwezig in het grotendeels onbewoonde en ongerept regenwoud en het land kent eveneens 13 natuurreservaten en 1 natuurpark.
Een overweldigende hoeveelheid in het wild levende dieren waaronder tenminste 700 soorten vogels, 200 soorten zoogdieren, 130 soorten reptielen, 99 amfibie soorten en duizenden botanische plantsoorten waarvan het overgrote deel nog nooit eerder onderzocht is.

Ecosysteem

Suriname kent bijna 3000 mijl aan rivieren en waterwegen en staat daarom ook bekend als een land van kronkelende en bruisende rivieren. Minder bekend maar daarom niet minder interessant, zijn de rijke savannes, kust- en zwampgebieden. Jaarlijks, in de periode februari tot augustus, komen aan de kust honderden zeeschildpadden zoals de Aitkanti om er hun eieren te leggen.

Taal

De officiële spreektaal is Nederlands maar Engels wordt eveneens overal gesproken langs de kust. De taal die door over het hele land gesproken wordt is het “Sranan-Tongo”, een lingua-franca bestaande uit Engels, Nederlands, Frans, Portugees en Afrikaans. De verschillende ethnische groepen en stammen praten ook nog steeds hun eigen taal.

Klimaat

Suriname is een land van zonneschijn. Er gaat geen dag voorbij zonder zon, zelfs in de regentijd. Volgens Europese standaarden is Suriname natuurlijk een warm land maar vanwege de koele noordoost zeewind kent het land een gemiddelde temperatuur van 28 graden overdag wat toch zeer aangenaam is. Dit geldt ook voor het binnenland waar de temperatuur s’ nachts kan dalen tot 20 graden. De tropische regentijd is van mid-april tot mid-juli en een korte regentijd van december-januari. De twee droge tijden zijn van mid-juli tot november en van februari tot mid-april.

Munteenheid

1 Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Biljetten worden uitgegeven in nominaties van 100, 50, 20, 10 en 5. Sommige winkels in de binnenstad accepteren US dollars of Euro’s. Vreemde valuta kan gewisseld worden bij de lokale banken of één van de vele wisselkantoren, de zogeheten cambio’s. Enkele hotels en bedrijven accepteren eveneens credit cards zoals Visa en Master Card. Bij betaling met travellers cheques of credit cards worden administratiekosten in rekening gebracht maar deze worden niet overal geaccepteerd. Wij adviseren u daarom altijd contant geld in US dollars of Euro’s bij u te hebben.

Elektriciteit

In Suriname wordt 110/127 Volt en 60 cycles gebruikt. Er is geen elektriciteit in het binnenland. Hier worden op sommige plaatsen lichtmotoren en zonne-energie gebruikt.

Transport

Naar Suriname

Surinam Airways (SLM) biedt internationale- en regionale vluchten naar Suriname vanuit Miami (USA), Amsterdam (Nederland), Belem (Brazilië), Willemstad (Curaçao), Oranjestad (Aruba), Georgetown (Guyana) en Port of Spain (Trinidad). Overige vliegmaatschappijen die naar Suriname vliegen zijn KLM, META, Insel air en Caribbean Airlines.

In Paramaribo

Transport in de hoofdstad is mogelijk per bus of taxi. Let wel: de taxi’s zijn niet gecertificeerd en beschikken niet over een taximeter. Het hotel waar u logeert zal gaarne een taxi voor u regelen. Vraag vooraf naar de prijs van de taxi rit.

In het Binnenland

Sommige plaatsen in het binnenland zijn heel ver en kunnen slechts per vliegtuig bereikt worden. Het voornaamste vervoersmiddel in het binnenland is de korjaal (een uit boomstam gesneden kano). De korjalen zijn allen voorzien van buitenboord motor.

Visum/ Toeristenkaart en Gezondheidsinformatie

Visum en toeristenkaart Vereisten

Voor een reis naar Suriname is doorgaans een visum of toeristenkaart verplicht en een paspoort, geldig tenminste 6 maanden na het voorgenomen bezoek aan Suriname. Voor meer informatie over visa, toeristenkaart en paspoorten kunt u contact maken met afdeling Consulaire zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken;
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Lim A Postraat 25, Paramaribo
Tel. : 00597- 473604 of 473575
Fax : 00597- 477294 of 474970 of 410535

Zie ook:

NB. Een meervoudig visum is vereist voor een bezoek aan Suriname en re-entry voor verder reizen. Bijvoorbeeld een bezoek aan Frans Guyana uit Suriname, gevolgd door re-entry in Suriname.

Visum Kosten

De kosten voor een toeristenvisum zijn tussen € 40.00 en € 45.00 en is 2 maanden geldig.
De kosten voor een toeristenkaart bedragen €35.00, is geldig tot 90 dagen na binnenkomst en kan eenmalig gebruikt worden.

Water

Het drinkwater in Suriname is van hoge kwaliteit en kan zo uit de kraan gebruikt worden.
In het binnenland is het raadzaam het water eerst te koken.

Malariagebied

Bij een bezoek aan het binnenland heeft u voor sommige gebieden een malaria profylaxis kuur nodig. Raadpleeg uw huisarts voor uw vertrek naar Suriname.